Форма входу

Категорії розділу

Історія села [1]
Історія
Історія церкви [3]
Історія церкви
Відомі люди [17]
В цьому розділі дані короткі біографічні дані людей які народились в Сасові і досягли значних успіхів у житті.
Школа [0]
Школа
Творчі здобутки [1]
В розділі розміщено творчі здобутки наших односельців

Пошук

Календар

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Block title

Block content

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




П`ятниця, 29.03.2024, 15:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт села Сасово
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 3 » Матій Петро Петрович
18:39
Матій Петро Петрович

Матій Петро Петрович

 

Народний артист України, співак і композитор Петро Петрович Матій народився 28 квітня 1943 року в селі Cасово Виноградівського  району в багатодітній родині, П.  Матій вчився у місцевій школі, пас корів, як і більшість сільської дітвори. Голосистого хлопця вчителі запрошували до хору, але для самодіяльності в нього не вистачало часу, треба було допомагати  мамі, сестрам, яких у нього було шість. По закінченні 8-го класу Петрик виїхав до сестри у Донбас, де спочатку працював на шахті, а потім вчився на зварника в Краматорському ПТУ. Лише тут доля розпорядилася так, щоб здібного  хлопця  помітили  місцеві  музиканти,  які  шукали молоді таланти. Його виділили з хору училища і попросили щось заспівати. Петро чудово виконав пісню Михайла Машкіна «Верховино, мати моя», яка стала потім його ніби візитною карткою. Та й дотепер пісня є одним з найулюбленіших творів відомого співака, мабуть, тому, що з нею прийшла перша мистецька перемога: на обласному огляді профтехосвіти у Донецьку П.Матій здобув перше місце.

В армії співав в естрадному ансамблі. По закінченні служби спеціальність зварника привела його на будівництво Виноградівського заводу пластмасових виробів, де також брав активну участь у художній самодіяльності. У цей період П.Матій зустрів свою майбутню дружину Маргариту, з якою у нього склалося щасливе родинне життя.

Про щасливий вибір свідчать три доньки і шестеро онуків, а також той факт що лише після одруження, вже у зрілому віці Петро Петрович почав серйозно займатися музикою, навчаючись спочатку в Ужгородському музучилищі, а згодом на вокальному факультеті Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка.

На професійну сцену митець прийшов ще навчаючись у музучилищі, але по-справжньому заявив про себе у 1977 році, коли почав працювати співаком у лекторській бригаді Закарпатської обласної філармонії. Незабаром прийшло і визнання. У 1984 році П.Матію присвоєно звання заслуженого артиста України, а у 1996 році - народного.

У 1995 році Петро Матій став першим лауреатом обласної премії ім. Дезидерія Задора, яка присвоюється за особливі досягнення в галузі музичного мистецтва. Сьогодні митець -тричі лауреат цієї престижної премії.

Крім майже щоденних концертів, постійні репетиції дали щедрий урожай, його репертуар необмежений - від простої закарпатської народної пісні, романсу, масового пісенного твору до оперних арій і оперних партій.

Останні десять років надзвичайно плідні в житті митця. Із січня 1998 року Петро Матій очолює в обласній філармонії ансамбль «Гармонія». 

Категорія: Відомі люди | Переглядів: 2391 | Додав: Istorik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024