Форма входу

Категорії розділу

Історія села [1]
Історія
Історія церкви [3]
Історія церкви
Відомі люди [17]
В цьому розділі дані короткі біографічні дані людей які народились в Сасові і досягли значних успіхів у житті.
Школа [0]
Школа
Творчі здобутки [1]
В розділі розміщено творчі здобутки наших односельців

Пошук

Календар

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Block title

Block content

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Четвер, 28.03.2024, 19:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт села Сасово
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Квітень » 3 » Шуба Михайло Федорович
18:32
Шуба Михайло Федорович
Шуба Михайло Федорович

Народився 1928 р. у с. Сасово Виноградівського району в родині хліборобів. Після закінчення Чорнотисівської середньої школи навчався на біологічному факультеті УжДУ, який закінчив у 1953 р. Відразу після отримання диплома успішно склав екзамени в аспірантуру на біофак УжДУ, однак в аспірантуру його не   зараховують через те, що його батько колись був заможним селянином, а тому «обком» не дав згоду на зарахування «сина ґазди» в аспірантуру. Михайлові нічого не залишалось як йти працювати вчителем біології у сільську Ставненську школу. Але він не полишав сподівань про наукову роботу і влітку їде до Києва в  НДІ фізіології ім. академіка О. Богомольця, де йому поталанило  потрапити  на співбесіду до всесвітньовідомого вченого – академіка Д. Воронцова, який запросив його на вступні іспити в аспірантуру. Михайло Шуба успішно їх складає і стає аспірантом НДІ.

Молодий аспірант поринає в наукову роботу, досліджує нервові і м'язові клітини, природу електрогенезу. У 1958 р. успішно захищає кандидатську дисертацію, присвячену вивченню нервової регуляції судинного тонусу. У 1967 р. – докторська дисертація на тему «Електрофізичні властивості гладеньких м'язів» У 1975 р. працює рік в Оксфордському університеті в Англії. Вчений створив оригінальну концепцію природи судинного тонусу – основи формування кров'яного тиску.

Після смерті свого наставника академіка Д. Воронцова, М. Шуба очолює відділ нервово – м’язової фізіології НДІ. Під його керівництвом зроблено ряд відомих у світі наукових відкриттів. Нині вчені багатьох країн, які співпрацювали з академіком , у своїх дослідженнях опираються на його наукові відкриття.


Перу академіка належать сотні наукових статей, монографії, підручники та методичні рекомендації. Був учасником і керівником багатьох міжнародних симпозіумів, конференцій, семінарів у ФРН, Голландії, Англії, США, Чехо – Словаччині та інших країнах світу. У 1990 р. читав лекції у Нью Йоркському Університеті.

Михайло Шуба очолив кафедру біофізики Київського університету ім. Т.Шевченка та завідував відділом в Інституті фізіології ім. О.Богомольця АН України. У 1993 р. указом Президента України про нагородження провідних вчених Державними преміями України за особливі здобутки в галузі науки і техніки, серед інших був відмічений і М.Ф.Шуба

Діти Михайла Федоровича пішли його шляхом. Син Слава – доктор наук, донька Леся – студіює медицину на звання магістра в Канаді.

Категорія: Відомі люди | Переглядів: 2224 | Додав: Istorik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2024